Onlangs is het Wijksamenwerkingsverband (WSV) eerstelijnszorg in Noordwijkerhout van start gegaan. Het is een samenwerkingsverband van huisartsen, apotheek en diëtist, in een later stadium zullen ook fysiotherapeuten aanhaken. Het thema wat het samenwerkingsverband zichzelf meegeeft is Positieve Gezondheid. Dit thema is op de startbijeenkomst van 15 februari jl door Reos-adviseur Eva van Steenbergen en huisarts Selma Jonkers toegelicht… en hebben de deelnemers in groepjes dit verder uitgewerkt.
Positieve Gezondheid is een nieuw concept voor gezondheid, het is breder dan de afwezigheid van ziekte en klachten. Elementen als veerkracht, zingeving en zelfmanagement staan steeds meer centraal. Infectieziekten van vroeger hebben grotendeels plaats gemaakt voor chronische aandoeningen. Zoals ouderdomskwalen of andere welvaartsziekten; ziekten waar je niet direct aan overlijdt. Maar waarom lopen we soms zo vast in de zorg voor mensen. Zou het kunnen zijn dat gezondheid een moeilijk na te streven doel is en zou het zo kunnen zijn dat we ons denken over gezondheid en ziekte moeten veranderen?
Machteld Huber, de grondlegger van dit nieuwe denken, heeft door zelf ziek te zijn, ervaren dat de medische kijk op gezondheid en ziekte te kort schiet. Ziekte en patiënt zijn heeft met veel meer te maken dan met het medische stuk. Zij voelde een noodzaak om de patiënt meer aan te kunnen bieden, wat de patiënt zelf kan doen om zijn welbevinden te verbeteren.
Positieve Gezondheid is dé uitwerking in 6 dimensies van het nieuwe concept gezondheid. Met die bredere benadering draag je bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven om te gaan en om zoveel mogelijk eigen regie te voeren. Met name betekenisvol leven, zingeving blijkt mensen sterker te maken. Een mens is meer dan zijn ziekte. Wanneer iemand zeer gemotiveerd is iets te bereiken, komt de ziekte meer op de achtergrond, wordt de patiënt meer mens. Natuurlijk blijft medische zorg voor de aandoening ook belangrijk.
Mensen, al dan niet gezond, kunnen met het spinnenweb hun eigen gezondheid in kaart brengen: voel je je over het algemeen tevreden, gelukkig of juist eenzaam. Lukt het je om de dagelijkse dingen te doen, beleef je plezier aan bezigheden of hobby’s. Zorgverleners en patenten kunnen met die uitkomsten een heel ander gesprek voeren. Wat is voor u echt belangrijk, wat zou u willen veranderen? En wie of wat in uw omgeving kan u daarbij helpen? Door dit concept breed bekendheid te geven willen we elkaar inspireren, stimuleren en van elkaar leren. Ook nationaal is er een netwerk van Positieve gezondheid als bron van kennis en ervaring. Door met elkaar hieraan te werken is het mogelijk om de zorg van meer betekenis te maken.
Bent u geïnteresseerd geraakt, kijk op www.iph.nl.