Gestructureerde zorg bij chronische aandoeningen staat de laatste jaren steeds meer in de belangstelling. Om deze zorg goed te organiseren is het Wijksamenwerkingsverband Noordwijkerhout opgericht. Deze zorggroep is opgericht om kwalitatief hoogwaardige Ketenzorg voor chronische patiënten te kunnen waarborgen.
Het Wijksamenwerkingsverband richt zich op Diabetes type II, COPD, astma en Cardio Vasculair Risico Management (CVRM). De huisartsen spannen zich in om deze patiëntenzorg te kunnen blijven bieden binnen de eigen huisartsenpraktijk. Kijk ook op de website: www.wsvnoordwijkerhout.nl.
Diabetes Mellitus type II:
Diabetes Mellitus type II is een aandoening die gekenmerkt wordt door een te hoge bloedsuiker. Dit wordt veroorzaakt door een (relatief) te kort aan het hormoon insuline. De insuline-productie kan tekort gaan schieten als de alvleesklier minder produceert door met name het ouder worden. Een andere reden is de verminderde werkzaamheid van insuline door overgewicht. Een te hoge bloedsuiker geeft op den duur problemen van de ogen, hart- en bloedvaten en zenuwen. Aangezien we tegenwoordig een vrij hoge leeftijd kunnen bereiken zou het prettig zijn indien dit ook in goede gezondheid gebeurt. Dit kan door de bloedsuiker in het veilige gebied te houden.
Daartoe hebben we een diabetes spreekuur georganiseerd. Mensen met DM-type II willen we graag iedere 3 maanden zien, zodat we een ontregeling van de suiker snel in de gaten hebben en eventueel met medicijnen kunnen bijsturen. Dit gebeurt 4x per jaar door de praktijkondersteuner. Zij controleert de suiker, de bloeddruk en het gewicht. 1x per jaar controleert ze de voeten op vaat en zenuwschade. 1x per jaar wordt u verzocht een afspraak bij de huisarts te maken. Hieraan voorafgaande vindt bloedonderzoek in het laboratorium plaats. Dit wordt op de jaarcontrole besproken, er wordt naar de medicatie gekeken en eventuele verwijzingen worden geregeld. Als u niet verschenen bent op uw afspraak of als u een tijdje geen afspraak heeft gemaakt, zal de POH u een uitnodiging versturen om de routine weer op te pakken.
Ook als de stap naar insulinegebruik, (spuiten dus) gemaakt moet worden kan dit in principe door de praktijkondersteuner worden begeleid, in samenspraak met de huisarts. De controles zijn dan vanzelfsprekend wat intensiever.
COPD/Astma:
De praktijkondersteuner, heeft een grote rol in de begeleiding van patiënten met COPD en astma. Sinds 2014 worden patiënten met astma en/of COPD jaarlijks op het spreekuur bij de praktijkondersteuner verwacht om te bezien hoe het gesteld is met de klachten, de ziektelast, of zij de medicatie op de juiste manier innemen en hoe de longfunctie is.
Aandachtspunt is tevens het opsporen van mensen met beginnende benauwdheidsklachten op basis van COPD. Indien u ouder bent dan 40 jaar, rookt, en last heeft van langdurig hoesten of kortademigheid bij inspanning, maakt u dan een afspraak op het spreekuur bij de huisarts.
CVRM (Cardio vasculair risico management):
In 2013 is begonnen met secundaire preventie van mensen die reeds een hart- of vaat incident hebben gehad, dus die een hartinfarct, een TIA of etalagebenen hebben (gehad). Doel is om de kans om opnieuw zoiets te krijgen te minimaliseren.
In 2016 is daar primaire preventie bijgekomen. Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste oorzaak van sterfte in Nederland en in de westerse wereld. Cardiovasculair risicomanagement (CVRM) is het opsporen en behandelen van risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten. U moet hierbij niet alleen denken aan het behandelen van hoge bloeddruk of een verhoogd cholesterol, maar ook aan het geven van adviezen over gezonde voedingen en voldoende bewegen. Hiermee kan het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk verminderd worden.
Hoge bloeddruk patiënteninformatie
Hoog cholesterol patiënteninformatie
Beroerte (CVA) patiënteninformatie
Hartritmestoornis patiënteninformatie
Hartfalen:
In 2017 is hartfalen erbij gekomen. Voor mensen die hartschade hebben met pompfunctieverlies.
Overige downloads: